Když se řekne italská kuchyně, máme všichni jasno – bez oleje z oliv by to nešlo, nejde jej ničím nahradit, chuťové pohárky se jednoduše nedají ošálit. I proto je třeba vařit a smažit při použití opravdu kvalitních surovin, díky nimž si pak pochutná celá rodina. Olivový olej je oblíbený na stolech gurmánů celého světa a je pravdou, že kvalitní verze nemusí pocházet zrovna z Kréty. Vyzkoušejte třeba ten istrijský, vždyť přichází ze země, kam jezdí mnozí Češi na dovolenou a jsou maximálně spokojeni.

Chtějte kvalitu a čtěte řádně etikety!
Pozor, není olivový olej jako olivový olej, na trhu se můžete setkat s různými rozdíly, a ne vždy budete mít to štěstí, abyste sáhli po nejvyšší kvalitě. Kapitolou sama pro sebe je pak jeho skladování a správné užívání, je však pravdou, že s tímto olejem můžete bez obav péci i smažit, takže zkušený kuchař jistě nemůže udělat chybu. Podle toho, po kterém druhu sáhnete, můžete připravit klidně i nějaký dezert, stejně tak dobře si ale produkty z oliv poradí i s polévkami nebo těstovinovými saláty. Jistě, vpravdě je zcela univerzální, takže by byla škoda nedat mu šanci – zvláště pokud máte doma italskou kuchařku a chcete zkusit něco nového…

V Chorvatsku stáčejí přímo na prosluněné Istrii
Dejte šanci olivám z Istrie, protože chorvatský olivový olej patří k tomu nejlepšímu na světě, což dokazují i medaile z různých soutěží. A jeho uplatnění napříč slanými, sladkými nebo různými dalšími pokrmy je velmi inspirativní. Ostatně, zkusili jste někdy špagety Carbonara? Tradiční italské jídlo pochází z Neapole a jak už název napovídá, byl v domácnostech uhlířů doslova na denním pořádku. Vlastně, proč ne? Jídlo je to velmi chutné a současně splňuje nároky na ekonomické stravování, takže se dá použít kdykoliv a kdekoliv, bez ohledu na rozpočtové možnosti. Kromě toho je také zdravé, protože špagety, česnek, olivový olej a trochu vejce se sýrem a pepřem, tomu snad přeci nejde z výživového hlediska nic vytknout, že?